Több, mint 150 borászat a Szegedi Borfesztiválon

Remek hírrel készültünk: 2016. május 13. és 22. között ismét Szeged lesz a minőségi borok fővárosa! A Szeged Napja Ünnepségsorozat és a XXII. Szegedi Borfesztivál több, mint 150 (!) borászat félezer féle nedűjével, 250 kiállítóval, egyedülálló gasztronómiai, kulturális és zenei kínálattal várja a minőségi borok szerelmeseit.

Mindezt immáron 10 helyszínen, hiszen a tradicionális, Széchenyi téri "központ" mellett az idén is várja vendégeit a legendás Hídi Vásár, az egyedülálló zenei felhozatallal kecsegtető Dóm Téri Kavalkád, továbbá - a teljesség igénye nélkül - a Klauzál, Dugonics és Árpád téri helyszínünk.

Programok, kiállítók és helyszínek hamarosan! Találkozzunk 2016. május 13. és 22. között a Szeged Napja Ünnepségsorozaton és a XXII. Szegedi Borfesztiválon, a világ legszeretnivalóbb városában, a Széchenyi téri platánfák árnyékában!

Szeged Napja Ünnepségsorozat és a XXII. Szegedi Borfesztivál: 2016. május 13-22!

Hivatalos Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1677923165780725/

Quimby, Bon Bon és Gáspár Laci a Borfesztiválon

A XXII. Szegedi Borfesztivál immáron féltucat zenei helyszínen várja a kikapcsolódni vágyókat: a hagyományos, Széchenyi téri és Kárász utcai színpadok mellett az idén újra lesz Kincstér és Dóm Téri Kavalkád. A fellépők között olyan impozáns nevek sorakoznak, mint a Most múlik pontosan és az Autó a szerpentinen c. slágerekről ismert Quimby, de a programot színesíti az idén 21. éves Bon Bon, a Megasztár c. műsorral közönségkedvenccé vált Gáspár Laci, illetve a Fekete Vonat egykori énekesnője, az RNB torkú Mohamed Fatima.

Több, mint 150 borászat a XXII. Szegedi Borfesztiválon

Minden eddiginél több borászat vesz részt a XXII. Szegedi Borfesztiválon: május 13 és 22. között több, mint 150 pincészet közel 1.000 féle finomságát kóstolhatják végig a Borértők. A kiállítók közül természetesen nem hiányozhatnak olyan közönségkedvencek, mint a Soma Borpince, a Frittmann Borászat, a Tringa Borpince, a Nyakas vagy a gyümölcsborászok klárafalvi-szegedi fejedelmei, a Kontyos Borászat.

 

Megvan a Dóm Téri Kavalkád első fellépője: a Quimby

Fantasztikus hírünk van! A Szeged Napja Ünnepségsorozat és XXII. Szegedi Borfesztivál kedvenc helyszíne, a Dóm Téri Kavalkád egy igazi, szegedi közönségkedvenccel lepi meg vendégeit... jön a Quimby!

www.quimby.hu/

Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág - helyenként népi elemekkel fűszerezve a Dóm Téri Kavalkád második napján.

A Quimby 1991-ben alakult Dunaújvárosban. 1998-ban elnyerték Az év hazai albuma díjat Diligramm című lemezükkel, 2005-ben pedig a Kilégzés című lemezzel, mely elnyerte Az év hazai modern rock albuma díjat, és platinalemez lett. A Quimby innentől egyre nagyobb népszerűségre és ismertségre tett szert, részben a Csík zenekar Most múlik pontosan feldolgozása miatt is.

A zenekar 15 éves jubileuma alkalmából 2006-ban kiadta a Family tugedört, majd 2009-ben két lemezt jelentettek meg, és Ajjajjaj című dalukkal, mely összesen 15 hétig vezette a Mahasz Single (track) Top 20 listáját, elnyerték Az év hazai dala díjat. A következő két lemez, a 2010-es Kicsi ország és a 2011-es Instant szeánsz a Mahasz Top 40 albumlistájának élén debütált, és mindkettő aranylemez minősítést szerzett. A Quimby legutóbbi albuma 2013 decemberében jelent meg Kaktuszliget címmel, és 2014 januárjában elérte a platinalemez státuszt.

 

Megvan a 2016-os Borfesztivál időpontja

A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a napfény városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat keretén belül május 13-án nyitja meg kapuit a XXII. Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Klauzál téri Gasztroudvar idén is a hagyományos magyar ízek kedvelőinek kínál bőséges választékot. A második hétvégére a Kincs térrel, a Dóm téri kavalkáddal és a Hídivásárral teljesedik ki a belvárosi fesztiválhangulat.

8 helyszín, 10 nap, 155 borász, 200 kézműves, 250 program. A XXII. Szegedi Borfesztivál, a Gasztroudvar, a Kincs tér és a Dóm téri kavalkád szervezője a Szegedi Városkép és Piac Kft.

Szeged Napja Ünnepségsorozat 2016. május 13-22. (XXII. Borfesztivál, XVII. Hídivásár, Gasztroudvar, Kincs tér, Dóm téri kavalkád)

HAMAROSAN

Programok hamarosan itt és a https://www.facebook.com/szegedborfeszt/ oldalon! Szeged Napja Ünnepségsorozat és XXII. Szegedi Borfesztivál 2016. május 13-22. között! 

Vihar esetén

A keddihez hasonló erős szeles-jeges viharok esetén a Széchenyi tér kiürítésre kerül, melyről a színpadoknál és a tér több pontján elhelyezett hangosítás segítségével adunk tájékoztattást. Ilyenkor a programok leállnak, a standok bezárnak, a látogatóknak pedig a kijelölt irányokban haladéktalanul el kell hagynia a teret. 

Parfümbomba lett Szeged bora

A Szeged Város Bora 2015 díjat a Szabó Laci Pincészet 2014-es Illatos Cuvée nevű bora nyerte.
Hétfőn rendezték meg a XXI. Szegedi Borfesztivál versenyét, amelyre 60 borász 142 tétellel nevezett. A Szeged Város Bora 2015 díjat a Szabó Laci Pincészet 2014-es Illatos Cuvée nevű bora nyerte. A bort forgalmazó Pannon Borbolt marketingmunkatársa, Csapó Eszter elmondta, a nyertes bor cserszegi fűszeres és ottonel muskotály házasítása – valóságos parfümbomba.
A város bora mellett további díjakat is kiosztottak. A legszebb fehérbornak a Frittmann Borászat Irsai Olivérjét, a legszebb vörösbornak Balla Géza Sziklabor Cabernet Franc-ját, a legszebb desszertbornak a Royal Tokaji Borászati Zrt. 5 Puttonyos Tokaji Aszúját, a fesztivál legelegánsabb borának a Pántlika Pincészet Caberbet Sauvignon-ját, a legfiatalosabb bornak pedig az Imre Borpince Késői Szüretelésű Olasz Rizlingjét választották.
A legjobb megjelenésű bor díját a Vinatus Pince Villányi Syrah-ja vihette haza. A BORIGO magazin különdíját Babiczki László Mátrai Chardonnay-je, az Art Hotelét pedig a Varsányi Pincészet Egri Kékfrankos Roséja nyerte. (Délmagyarország)

 

A borverseny eredménylistája innen letölthető. 

Ünnepeljen a 105 éves Délmagyarországgal!


Május 22-én ünnepli alapításának 105. évfordulóját a Délmagyarország, hazánk legpatinásabb megyei napilapja. Az évfordulóra számos meglepetéssel és akcióval készül a Kiadó.

Nagyszabású születésnapi rendezvényünket május 22-én tartjuk a szegedi Széchenyi téren. A Délmagyarország két standja végig kint lesz a május 15-én kezdődő és május 25-éig tartó XXI. Szegedi Borfesztiválon a Széchenyi tér Kárász utca és Takaréktár utca felőli bejáratánál. A rendezvény alatt naponta 105 darab édességet kínálunk 105 forintért, amik mindennap 95 jókívánságot és 10 nyereményt rejtenek. A fődíj egy örökölhető, 105 éves Délmagyarország napilap-előfizetés! Lesz kvízjáték is: a kérdéseket hibátlanul kitöltő olvasóink között 105 palack névre szóló, egyedi címkés bort sorsolunk ki.

Május 22-én egy 105 szeletes tortát szelünk fel és osztunk szét vendégeink között. Ezen a napon Szabadkai úti székházunktól a Petőfi Sándor sugárúton át a Dugonics téri körforgalmon keresztül a Kölcsey utcáig Csongrád megyei erős emberek segítségével begörgetünk egy papírhengert rendőri felvezetéssel. A papírhenger 80 centi széles, 125 centi átmérőjű és 686 kilós lesz. Aki részt szeretne venni a görgetésben, előzetes regisztráció és felelősségvállalási nyilatkozat után teheti meg.

A begördített papírra rajzversenyt hirdetünk alsó tagozatos általános iskolásoknak. 10 alsós osztályt, egyenként 15 kisgyereket várunk a megyéből. A Kölcsey utcán leterített, 105 méter hosszú papírtekercsen kell megrajzolniuk, milyen lesz képzeletük szerint lakóhelyük 105 év múlva. A rajzokat zsűrizzük és díjazzuk, a fődíj egy egynapos mórahalmi buszos kirándulás lesz, de nem távozik üres kézzel a második és harmadik helyezett sem. A papírgörgetők és az alsós általános iskolás osztályok jelentkezését a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen várjuk!

A Délmagyarország születésnapja után is folytatja az ajándékozást: május 22-én minden előfizetői példányba bekerül egy egyedi sorszámmal ellátott, 105 ezer forintos címletű bankjegy. Május 23-ától június 17-éig, 21 megjelenési napon keresztül napi 5 nyerő sorszámot közlünk – az összesen 105 nyereményből 100 darab ajándékcsomag lesz, míg 5 fődíjasunk egyenként 105 ezer forintot nyer bankkártyán. Érdemes tehát a Délmagyarországgal tartani a következő hetekben: ünnepeljen együtt lapunkkal!

Érkezzen vonattal a Borfesztiválra

 

A Szeged Napja Ünnepségsorozat eseményeire való eljutás egyik  kényelmes és praktikus eljutási módja a vonatozás. Budapestről óránként indulnak vonatok a Nyugati pályaudvarról. A belvárosi helyszínek megközelítéséhez az 1-es és 2-es villamost ajánljuk, mellyel a Széchenyi tér megállóig kell utazni. Akik a Dóm téri koncertekre iygekeznek, azoknak az Aradi vértanúk terénél célszerű leszállni. 

Az utazással kapcsoaltban további információk a www.mavcsoport.hu opldalon találhatók. 

Ünnepeljünk együtt!

SZEGED – BIZTONSÁGBAN!

Elkészült az utóbbi évtizedek legfontosabb árvízvédelmi beruházása:
Szeged megújult, megerősített partfallal és korszerű mobilgáttal a jövőben bátran nézhet szembe a legmagasabb tiszai vízállással is.

Bővebben...

Díszközgyűlés

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS
ÖNKORMÁNYZATA

tisztelettel meghívja Önt és kedves Családját
SZEGED VÁROS NAPJA ÜNNEPI KÖZGYŰLÉSÉRE


2015. május 22. (péntek)

 

15.00 Tárogató zene a Városháza tornyából
16.00 Térzene a Széchenyi téren
16.30 Szegedi Majorette Csoport bemutatója a Kárász utcán
17.00 ÜNNEPI KÖZGYŰLÉS A VÁROSHÁZA ELŐTT


Program:
Fanfár a Városháza erkélyéről Az országzászló ünnepélyes felvonása

Ünnepi beszédet mond:
Dr. Botka László
Szeged Megyei Jogú Város polgármestere,

Díszpolgári, a Pro Urbe, a Szegedért Emlékérem, a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetések átadása.

A műsorban közreműködnek:
Fekete Gizi, Pataki Ferenc színművészek,
Kelemen Zoltán operaénekes,
Lajosné Somogyvári Alice zongoraművész,
a Pavane Táncegyüttes,
a Szeged Táncegyüttes,
a Szeged Városi Kórusegyesület Egyesített Kórusa,
a Szegedi Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Gyüdi Sándor Liszt-díjas karmester

Köszöntő

Kedves Szegediek!

„Kinyilvánítjuk, hogy Szeged városa és polgárai mindazon egyetemes és különös jogokkal, kiváltságokkal, mentességekkel és szabadalmakkal, melyek akár az ország törvényeinél fogva, akár pedig a többi szabad királyi városok közönséges szokásainál fogva ezen várost illetik, szabadon éljenek, élhessenek és annak örüljenek”.

Bővebben...

Dóm téri koncertek

 

Idén visszatérő helyszín a Dóm tér, ahol négy napon át ingyenes élő koncertek várják a kilátogatókat.

Bővebben...

Van egy jó hírünk!

Az idei Szeged Napja Ünnepségsorozat egy nappal hosszabb lesz, így még május 25-én, hétfőn is felhőtlen kikapcsolódást nyújt a XXI. Szegedi Borfesztivál, a Klauzál téri Gasztroudvar, a Dugonics téri Kincs tér, sőt még a Hídivásár is három naposra nyúlik 2015-ben. 

 

További információkkal tavasz folyamán jelentkezünk, addig kérjük látogassa rendszeresen a szervező Szegedi Városkép Kft. illetve az  esemény Facebook oldalát

Szeged Napja 2015. május 15-25.

A Szeged Napja Ünnepségsorozatra idén május 15-25. között kerül sor. A 11 napos gasztro-kulturális forgatag leghosszabb és leglátogatottabb eseménye a XXI. Szegedi Borfesztivál, melynek helyszíne a Széchenyi tér. A közel 120 borászt és számos egyéb gasztronómiai kiállítót felvonultató borünnep tavaly ismét elnyerte a Magyar Fesztiválszövetség kiváló minősítését. Szintén 11 napos lesz a Klauzál téri Gasztroudvar, ahol a hagyományos magyar ízek kedvelőit várjuk. A rendezvénysorozat második hétvégéjén nyílik a hungarikumokat és helyi értékeket felvonultató Kincs tér, valamint a Hídivásár, mely tizenhatodik éve az ország egyik legnagyobb kézműves seregszemléje . Visszatérő helyszín a Dóm tér, ahol nagyobb zenei produkciók kerülnek színpadra. Koncertezik többek között Rúzsa Magdi, Demjén Ferenc, de lesz egy igazi kuriózum is, ahol Szeged csillagai - a Honeybeast, a Fool Moon, a Molnár Dixieland Band és a Szegedi Szimfonikus Zenekar - adnak majd közös nagy koncertet.

További információkkal tavasz folyamán jelentkezünk, addig kérjük látogassa rendszeresen a szervező Szegedi Városkép Kft. illetve az  esemény Facebook oldalát

Hétvégi útlezárások

A Szeged Napja Ünnepségsorozat rendezvényei miatt az alábbi forgalomkorlátozások várhatók:

Oskola utca 

Megállási tilalom lesz érvényben május 22-én, 18.00 órától május 26-án, várhatóan 04.00 óráig.

Lezárásra kerül május 22-én 24.00 órától május 26-án, várhatóan 04.00 óráig.

Széchenyi tér nyugati oldala (Károlyi - Kiss Ernő utca között)

Megállási tilalom lesz érvényben május 22-én, 18.00 órától május 23-án, 19.00 óráig.

Lezárásra kerül május 23-án 10.00 órától május 23-án 19.00 óráig.

Belvárosi híd, Híd utca, Széchenyi tér déli és keleti oldala (Kelemen u.-Kiss Menyhért u. között)

Lezárásra kerül május 23-án 24.00 órától május 26-án reggelig, várhatóan 04.00 óráig.

 

A közösségi közlekedési eszközök terelőútvonalon járnak, melyről bővebb információ a megállókban kihelyezett tájékoztatón, valamint a www.tiszavolan.hu és a www.szkt.hu oldalon olvasható.

 

Balla Géza bora győzött Szegeden

Döntött a zsűri: Balla Géza száraz, vörös Sziklabora, a 2011-es  Fekete Leányka kapta a XX. Szegedi Borfesztivál legjobb borának számító Szeged Város Bora címet. A zsűri négy bizottságban 136 mintából százpontos rendszerben pozitív bírálati felfogásban választotta ki a legszebb és legjobb borokat.

A forgalomban lévő magyar borok krémjét felvonultató borversenyen a legszebb fehérbor kategóriában egy 2011-es sághegyi rajnai rizling lett a legjobb. Legszebb vörösbor címet a Koch Borászat hajós-bajai cabernet sauvignon-ja kapta, míg a legszebb desszertbor a Royal Tokaji 2008-as ötputtonyos aszúja lett. A legelegánsabb bor címet a Szentpéteri Borpince 2013-as Néró Rozéja kapta. A legfiatalosabb bor díját pedig a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as kékfrankos rozéja vitte el. Legszebb megjelenésű bor a szekszárdi Vesztergombi Pince 2011-es Csaba Cuvée-je lett, amely egy száraz vörösbor. A Borigo magazin különdíját a csopaki Petrányi Pince 2012-es olaszrizlingje.

Bővebben a szegedcafe.hu-n

 

 

TÁMOGATÓINK:


     Infiniti       

    

    

                   

 

  

              

 

        

        

PÁRTOLÓINK: